Hamba Allah

My photo
Kuantan, Pahang, Malaysia
Ordinary muslimah. Say, 'LailahaIllallah, Muhammadur Rasulullah'. Islam is the way of life. Age: 248 months (update: 18/08/11), Currently studying as a Medical student (future Muslimah Doctor insyaAllah) at IIUM Kuantan.

Monday, November 14, 2011

Pengorbanan vs. EXAM

Salam'alaykum wbt.

Sungguh lama tidak ber'update'. Maaf kerana berlaku tidak adil padamu wahai blog. =(

Anyhow(?),

1) Selamat Hari Raya Aidiladha--> 6 Eleven

2) Selamat Hari Lahir buat diri sendiri--> 7-Eleven

3) Selamat menduduki End Block Exam--> 8-10 Eleven

4) Selamat bercuti--> 11-20 Eleven

Merupakan kali pertama tak dapat menikmati hari raya dengan sepenuhnya. Juga merupakan kali pertama TERPAKSA membaca buku sepanjang hari ulang tahun kelahiran kerana ada final exam pada keesokan harinya. Maka sampai sekarang masih belum dapat makan kek birthday, juga tak berkesempatan menikmati rendang daging. Semuanya gara-gara exam. =(

Pengorbanan
Sungguh merupakan pengorbanan jiwa dan emosi yang dirasakan cukup besar walaupun pengorbanan ni tak cukup besar berbanding dengan pengorbanan yang terpaksa dialami di zaman para nabi, rasul dan sahabat. Walau pun sedikit, itu pun sudah cukup untuk membuatkan air mata membasahi pipi. Ok sudah.

Something that I got somewhere.

Proses SEBELUM exam

Masa: Study --> Tengok jam --> Sambung study --> Solat awal waktu --> Tengok jam lagi --> Tidur cukup2 ja bagi hilang mengantuk --> Semua benda buat cepat, tak lengah2 masa

Emosi: Tension --> Emotional breakdown --> Sikit2 nak menangis --> Tension lagi --> Continuously tension

Makan: Makan sikit --> Tak selera --> Offer makanan favourite pun tak berapa selera --> Makan cepat2 --> Constipation tapi ambil masa yang sekejap untuk 'membuang' kerana nak study

Laptop: Off terus--> Kalau bukak pun sebab search makna term2 yang tak faham --> Facebook jarang2 bukak atau tak bukak langsung --> Kalau bukak pun, post benda2 yang berkaitan dgn akademik

Proses SELEPAS exam

Semua benda leka, emosi terasa sangat bahagia sebab dah habis exam, makan kencang perut kenyang hati senang, dok sengih sana sini baca blog orang atau status facebook orang atau tweet orang, dah mula baca artikel pasal kahwin.

Itu secara RANDOM yang mungkin bertepatan dengan situasi semua orang.

Fikir2 sendiri. Patut ka buat lagu ni? Adil ka pada diri sendiri? Adil ka pada Allah?

Akan diulas lain kali, kalau rajin. =D

Sumber:
Tidak diketahui.

Wassalam.

1 comment:

  1. assalamualaikum nad izza.berkenaan penyertaan anda dengan giveaway quran blog saya :

    "Assalamualaikum Nad Izza.Tahniah.Al-Quran ini menjadi milik anda.sila hubungi saya di pospenamaya@gmail.com dan berikan saya di sana nanti nama penerima,nombor telefon penerima dan alamat penerima..

    saya akan lakukan delivery secepat mungkin selepas dapat maklumat. dalam email tolong tulis bahawa anda ini NAD IZZA.okay?"

    ReplyDelete